Bird nesting
Meer en meer gescheiden ouders laten de kinderen in de gezinswoning verblijven en wisselen elkaar daar af. Dit systeem van co-ouderschap noemt men ook wel birdnesting. Tijdelijke overgangsmaatregel of afspraak op langere termijn?...
Birdnesting, co-ouderschap
21498
post-template-default,single,single-post,postid-21498,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Title Image

Bird nesting

Bird nesting

“Birdnesting” als verblijfsregeling voor de kinderen

Meer en meer ouders in scheiding komen overeen om de kinderen in de ouderlijke woning te laten verblijven en zelf, volgens een bepaald schema, met de kinderen in het huis te verblijven en de zorg voor hun rekening te nemen. Deze vorm van co-ouderschap,  waarbij niet de kinderen maar wel de ouders van huis wisselen, wordt ook wel “birdnesting” genoemd. Vaak is dit een tijdelijke regeling ontstaat door de feitelijke scheiding bij wijze van overgangsregime. Maar soms beslissen ouders om dit systeem op langere termijn te gaan toepassen.

Voor- en nadelen?

Birdnesting is sterk gericht op de behoeften van het kind. De kinderen kunnen hun leven voortzetten in hun bekende thuisomgeving en hoeven dus niet te pendelen tussen twee huizen. Daardoor vergroot deze vorm van co-ouderschap het gevoel van stabiliteit voor de kinderen.

Maar van de ouders vraagt het veel.

Bird-nesting is in het algemeen duur: er zijn in totaal drie huizen te betalen in plaats van twee.  Elke ouder heeft immers ook een verblijfplaats nodig in de periodes waarin de andere ouder bij de kinderen verblijft. Anderzijds kunnen de ouders de kosten van de eigen woonst ook wel lager houden: de eigen woonst kan bescheiden zijn aangezien de kinderen er niet verblijven. Er moeten ook geen dubbele aankopen gebeuren: kleren, speelgoed, bedden enzovoort zijn ter beschikking in de gedeelde woonst. Sommige ouders kiezen ervoor ook het nieuwe verblijf te delen: één appartement waar zij afwisselend verblijven wanneer ze niet bij de kinderen zijn.

Het mag wel duidelijk zijn dat deze vorm van co-ouderschap niet voor iedereen werkt. Er moet een normale communicatie en een goede verstandhouding mogelijk zijn tussen de ouders. Ze delen tenslotte een huis, en de naleving van bepaalde huisregels zijn daarbij noodzakelijk om ergernissen te voorkomen.

Birdnesting als tijdelijke oplossing

Birdnesting kan zeker als tijdelijke oplossing goed werken, mits er een goede verstandhouding tussen de ouders bestaat. Het geeft de kinderen de kans om geleidelijk aan de nieuwe situatie te wennen. Bovendien voel je als ouder aan de lijve aan wat later aan de kinderen wordt gevraagd: heen en weer verhuizen tussen twee plekken, je spulletjes steeds opnieuw inpakken en uitladen. Alleszins zal dit je inlevingsvermogen naar de kinderen toe vergroten.

Goede afspraken maken goed vrienden

Een systeem zoals “birdnesting” heeft enkel kans op slagen mits er goede afspraken zijn gemaakt: Verdeling van de kosten van de gezamenlijke woning en de eigen woning, energiekosten en grondlasten, onderhouds- en herstellingskosten;  Regeling met betrekking tot de fiscaliteit: enkel de ouder die ingeschreven blijft in de gemeenschappelijke woning zal van de fiscale woningaftrek van de hypothecaire lening kunnen genieten. Wordt daarvoor een verrekening tussen de ouders gedaan?; Wordt er al een termijn vastgelegd waarna opnieuw rond de tafel wordt gezeten om het systeem te evalueren?; Afspraken over eventuele toekomstige partners die al dan niet mee deeltijds in de gemeenschappelijke woning verblijven,…

Een systeem van bird nesting heeft overigens ook fiscale implicaties, bijvoorbeeld op het vlak van aftrekbaarheid van onderhoudsgeld. Laat je dus goed informeren op voorhand!