
Team scheidingspraktijk
VERA STEYVERS | MEIKE PAPPENS | KATRIEN VAN DE BROECK
Als scheidingsexpert en erkend familiaal bemiddelaar begeleiden wij jullie scheiding. Je kan bij ons terecht voor bemiddeling van conflicten aangaande de scheiding of beëindiging van de relatie, juridische begeleiding en opmaak van het echtscheidingsakkoord en voor het opstellen van ouderschapsovereenkomsten over de kinderen.
We regelen voor jullie de volledige echtscheiding: van het eerste gesprek, tot de opmaak van een juridisch regelingsakkoord en de inleiding van de echtscheidingsprocedure bij de Rechtbank. Ongehuwde ouders die uit elkaar gaan, begeleiden we bij de opmaak van een ouderschapsovereenkomst, die vervolgens eventueel wordt gehomologeerd door de Familierechtbank. Ook koppels die al een hele tijd uit elkaar zijn, maar nooit iets op papier hebben gezet over de kinderen, kunnen bij ons terecht voor het opstellen van een ouderschapsovereenkomst.
Ook de eventuele opmaak van notariële akten met betrekking tot de woning volgen we voor u op bij de notaris van uw keuze.
Meer weten over ons?
Ik studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent en ging nadien in 2006 aan de slag als jurist op een notariskantoor in de buurt van Antwerpen. In 2007 behaalde ik een bijkomende master in het Notariaat aan de Vrije Universiteit Brussel.
Als notarieel juriste op een notariskantoor deed ik inmiddels een heel aantal jaren ervaring op in allerlei familierechtelijke zaken: echtscheidingen, verdelingen van erfenissen, ouderschapsovereenkomsten, toebedelingen van onroerend goed na beëindiging van een relatie, …
De ervaring dat een traditionele aanpak van familierechtelijke zaken voor alle betrokken partijen een slopende weg kan vormen, wekte mijn interesse in een heel andere manier van conflictoplossing: bemiddeling. Een scheiding kan je niet regelen met juridische kennis alleen. Er komt heel wat meer bij kijken…
Na samenwerking in verschillende zaken met familiale bemiddelaars, besloot ik me, vanuit mijn doorgedreven ervaring als notarieel juriste, hier verder in te specialiseren.
In 2014 volgde ik de basisopleiding bemiddeling, gevolgd door een specialisatie in familiale bemiddeling. Nadien werd ik ook erkend als familiaal bemiddelaar. Dit houdt in dat akkoorden die met mijn medewerking werden opgesteld, aan de rechter kunnen worden voorgelegd ter homologatie. Op die manier krijgt het akkoord uitvoerbare kracht, zoals een vonnis van de rechter dat ook heeft.
Mijn scheidingspraktijk in Berchem werd opgericht in 2015 en draait inmiddels dus al een aantal jaren mee. Op dit moment combineer ik mijn praktijk met freelance opdrachten binnen het notariaat. De combinatie van beide werelden blijft me boeien, alsook de uitdaging om steeds het midden te vinden tussen de zakelijk-juridische kant en de menselijke aspecten van elk verhaal.
Intussen blijf ik me bijscholen in de technieken van bemiddeling, geweldloze communicatie, EFT (emotionally focused therapy) en in alle juridische en fiscale aspecten van echtscheiding en familiaal recht.
Ik geloof heel sterk in de kracht van een multidisciplinaire aanpak om tot een goede regeling te komen bij scheidingen. Enerzijds worden de partners grondig geïnformeerd over de juridische kant van de zaak, anderzijds is er de ruimte om door middel van bemiddelingsgesprekken tot een weloverwogen akkoord te komen.
Sinds 2017 zetel ik in de Raad van Bestuur van “Uw bemiddelaars”, een vereniging van erkende bemiddelaars, verspreid over heel Vlaanderen. Door een netwerk te vormen van gedreven en ervaren bemiddelaars, in allerlei uiteenlopende specialisaties, werken wij aan een grotere bekendheid van het concept van bemiddeling bij het grote publiek. Door onze geografische spreiding, en uiteenlopende professionele strekkingen, kunnen wij een gepast antwoord bieden op elke vraag om bemiddeling.
Zit je met vragen over een echtscheiding, een relatiebreuk, of over het gedeeld ouderschap na scheiding, aarzel niet om contact met me op te nemen.
Bemiddelen is een vak apart dat op de kruislijn ligt van juridische en psychologische bijstandsverlening. Als bemiddelaar ontmoet je immers mensen op een van de moeilijkste momenten in hun leven in hun vragen over praktisch-juridische regelingen. Als bemiddelaar balanceer je vaak tussen het empathisch aanwezig zijn en het verstrekken van kennis en juridische informatie.
Vanuit mijn opleiding meen ik aan beide behoeften te kunnen tegemoet komen. Ik studeerde af als psychologe aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen in 2006 aan de KULeuven. Nadien verdiepte ik me in de gezondheidspsychologie als doctorandus en tijdens een postdoctorale functie.
Gedurende mijn postdoctoraat bekwaamde ik me als familiaal bemiddelaar aan de Faculteit Rechten van de KULeuven.
Ik startte met bemiddelen in 2015 en regelde intussen meer dan 300 echtscheidingen en ouderschapsovereenkomsten. Ik ben verbonden aan de Scheidingspraktijk en werk eveneens als familiaal bemiddelaar in het CAW van Brussel in het team ‘Scheiding en bemiddeling’.
Ik durf mezelf omschrijven als een stevige bemiddelaar die ook binnen hoog-conflict situaties de rode draad weet vast te houden. Ik ben communicatief sterk en weet de essentie zo te verwoorden dat beide partijen ze kunnen bevatten. Ik beschik over de vaardigheid om vanuit een complexe en chaotische context duidelijke richtlijnen en heldere doeleinden te destilleren.
Bij mij ben je welkom voor een totaalakkoord op maat dat jou, je ex-partner en jullie kinderen een stevige basis biedt voor de toekomst.
Na mijn studies ging ik aan de slag als advocaat, vervolgens deed ik ervaring op in de verzekeringssector en momenteel werk ik als jurist bij de dienst Slachtofferhulp van het CAW Antwerpen. Deze job vereist juridische kennis, maar ook sociaal emotionele vaardigheden. Een combinatie die me goed ligt én die ik ook terugvind in mijn werk als familiaal bemiddelaar.
Mijn interesse in bemiddeling groeide nadat ik steeds vaker geconfronteerd werd met mensen die vastzitten in een conflict, echtscheidingsprocedures die lang aanslepen, gerechtelijke uitspraken die zorgen voor nieuwe conflicten… Binnen bemiddeling bestaat de kans om het anders aan te pakken. Er wordt ruimte gecreëerd, zodat iedereen opnieuw naar elkaar leert luisteren en weer greep krijgt op de situatie. Alle voorstellen, visies, waarden en bekommernissen kunnen op tafel worden gelegd. Met een gezamenlijk doel: een regeling vinden die past voor alle betrokkenen. Jullie bepalen dus zelf (samen!) het eindresultaat.
Betekent dit dat bemiddeling gemakkelijk is? Zeker niet. Het kan immers zijn dat jullie standpunten bij aanvang lijnrecht tegenover elkaar staan. Er zal geluisterd moeten worden naar elkaar, alternatieven afgewogen, voorstellen besproken. Er zal worden gepraat, gediscussieerd, soms geroepen of geweend. Het kan tijd en inspanning vragen, maar de uiteindelijke regeling zal er één zijn waar iedere partij achter staat.
Jullie kunnen bij mij terecht voor familiale – en scheidingsbemiddeling. Ik kan jullie begeleiden doorheen de hele procedure van echtscheiding in onderlinge toestemming: van het eerste gesprek tot de opmaak van volledige overeenkomst en de inleiding van de echtscheidingsprocedure bij de rechtbank. Voor niet gehuwde partijen: ik zorg voor de opmaak van een ouderschapsovereenkomst en bemiddel in alle conflicten die daarmee verband houden.