blog_einde wettelijke samenwoning

Niet alleen gehuwde koppels scheiden. Er zijn ook heel erg veel ongehuwde koppels die een leven opbouwden en kinderen kregen, en wiens wegen uiteindelijk scheiden. Deze ongehuwde koppels kunnen wettelijk of feitelijk samenwonend zijn, en ook hier komt er heel wat kijken bij een relatiebreuk. Deze bijdrage beperkt zich tot wettelijke samenwoners, maar veel zaken zijn ook bij uitbreiding toepasselijk op de feitelijke samenwoners (d.w.z. mensen die op het zelfde adres ingeschreven zijn en een gezamenlijke huishouding voeren, maar nooit een verklaring van wettelijke samenwoning aflegden bij de gemeente).

Wettelijk kader

Het wettelijk kader is erg beperkt voor wettelijke samenwoners. Er bestaat de mogelijkheid tot opmaken van een “wettelijk samenlevingscontract” om verdere regels uit te werken, maar de praktijk leert dat dit nauwelijks gebeurt.

Nochtans moeten er een heel aantal zaken geregeld worden bij de scheiding van wettelijke samenwoners. Gehuwde koppels die willen scheiding via een een procedure van scheiding in onderlinge toestemming, zijn verplicht om de koppen bij elkaar te steken en een regeling uit te werken. Scheidende samenwoners moeten dat niet, en kunnen (gezamenlijk of zelfs op eenzijdig initiatief) de wettelijke samenwoning beëindigen. Sluimerende conflicten blijven daardoor onaangeroerd, en komen op een later tijdstip vaak fel tot uiting.

Wat zijn zo de zaken die scheidende samenwoners moeten regelen?
Ik haal de belangrijkste hieronder aan. Ontbreekt er iets, of heb je verdere vragen, aarzel dan zeker niet me te contacteren!
lot van de onroerende goederen

Regeling over de onroerende goederen

Kochten de samenwoners een huis of appartement, dan moet daar nu iets mee gebeuren. Het wordt verkocht, overgenomen door een van de partners, of voorlopig in onverdeeldheid aangehouden. Een beetje het zelfde verhaal als voor gehuwden dus… Let op: het tarief van registratierecht op de toebedeling kan hoger of lager zijn al naargelang de situatie (1% of 2,5%). Laat je goed informeren op dat vlak!

Vaak zal er nog een hypothecaire lening lopen op de woning. Hou er rekening mee dat ook hier het nodige moet worden geregeld, en dat de bank hierin ook best betrokken wordt.

Heb je hierover nog vragen? Blijf er niet mee zitten. Of hebben jullie beslist om te scheiden en weet je niet goed waar te beginnen? Laat je goed bijstaan en neem contact op voor een kennismakingsgesprek. Contacteer ons Als scheidingsexpert en erkend familiaal bemiddelaar begeleiden wij jullie scheiding. Je kan bij ons terecht voor bemiddeling van conflicten aangaande de scheiding of beëindiging van de relatie, juridische begeleiding en opmaak van het echtscheidingsakkoord en ouderschapsovereenkomsten over de kinderen. vera

Gelijkaardige artikels