blog_birdnesting

“Bird nesting” als verblijfsregeling voor de kinderen

Sommige ouders in scheiding overwegen om de kinderen in de ouderlijke woning te laten verblijven en zelf, volgens een bepaald schema, met de kinderen in het huis te verblijven en de zorg voor hun rekening te nemen. Deze vorm van co-ouderschap, waarbij niet de kinderen maar wel de ouders van huis wisselen, wordt ook wel “bird nesting” genoemd.

De verkoop van de gezamenlijke woning wordt uitgesteld en de ouders huren een eigen woning waar zij verblijven wanneer het de beurt van de andere ouder is om met de kinderen in de gezamenlijke woning te verblijven.

Voor- en nadelen?

Bird nesting is sterk gericht op de behoeften van het kind. De kinderen kunnen hun leven voortzetten in hun bekende thuisomgeving en hoeven dus niet te pendelen tussen twee huizen. Daardoor vergroot deze vorm van co-ouderschap het gevoel van stabiliteit voor de kinderen.
Maar van de ouders vraagt het veel.

Bird-nesting is in het algemeen duur: er zijn in totaal drie huizen te betalen in plaats van twee. Maar de ouders kunnen de kosten van de eigen woonst anderzijds ook wel lager houden: de eigen woonst kan bescheiden zijn aangezien de kinderen er niet verblijven. Er moeten ook geen dubbele aankopen gebeuren: kleren, speelgoed, bedden enzovoort zijn ter beschikking in de gedeelde woonst. Sommige ouders kiezen ervoor ook het nieuwe verblijf te delen: één appartement waar zij afwisselend verblijven wanneer ze niet bij de kinderen zijn.

Bovendien is het duidelijk dat deze vorm van co-ouderschap niet voor alle ouders zal werken. Er moet een normale communicatie en een goede verstandhouding mogelijk zijn tussen de ouders. Ze delen tenslotte een huis, en de naleving van bepaalde huisregels zijn daarbij noodzakelijk om ergernissen te voorkomen.

Bird nesting als tijdelijke oplossing

Bird nesting kan zeker als tijdelijke oplossing goed werken, mits er een goede verstandhouding tussen de ouders bestaat. Het geeft de kinderen de kans om geleidelijk aan de nieuwe situatie te wennen. Bovendien voel je als ouder aan de lijve aan wat later aan de kinderen wordt gevraagd: heen en weer verhuizen tussen twee plekken, je spulletjes steeds opnieuw inpakken en uitladen. Alleszins zal dit je inlevingsvermogen naar de kinderen toe vergroten.

Goede afspraken maken goed vrienden

Het is duidelijk dat een systeem zoals “bird nesting” enkel werkt op basis van goede afspraken: Verdeling van de kosten van de gezamenlijke woning en de eigen woning, energiekosten en grondlasten, onderhouds- en herstellingskosten; Regeling met betrekking tot de fiscaliteit: enkel de ouder die ingeschreven blijft in de gemeenschappelijke woning zal van de fiscale woningaftrek van de hypothecaire lening kunnen genieten. Wordt daarvoor een verrekening tussen de ouders gedaan?; Wordt er al een termijn vastgelegd waarna opnieuw rond de tafel wordt gezeten om het systeem te evalueren?; Afspraken over eventuele toekomstige partners die al dan niet mee deeltijds in de gemeenschappelijke woning verblijven,…

Een systeem van bird nesting heeft overigens ook fiscale implicaties, bijvoorbeeld op het vlak van aftrekbaarheid van onderhoudsgeld. Laat je dus goed informeren op voorhand!

Ouderschaps- en scheidingsbemiddeling kan ouders helpen om tot zo’n regeling te komen.

Heb je hierover nog vragen? Blijf er niet mee zitten. Of hebben jullie beslist om te scheiden en weet je niet goed waar te beginnen? Laat je goed bijstaan en neem contact op voor een kennismakingsgesprek. Contacteer ons Als scheidingsexpert en erkend familiaal bemiddelaar begeleiden wij jullie scheiding. Je kan bij ons terecht voor bemiddeling van conflicten aangaande de scheiding of beëindiging van de relatie, juridische begeleiding en opmaak van het echtscheidingsakkoord en ouderschapsovereenkomsten over de kinderen. vera

Gelijkaardige artikels