” Geweld is de tragische uitdrukking van onbevredigde behoeften. Het is de manifestatie van de onmacht en/of wanhoop van iemand die zo machteloos is dat hij denkt dat zijn woorden niet langer volstaan om zich te laten horen.
Daarom valt hij aan, schreeuwt hij, verwijt hij…”
Marshall B. Rosenberg
Ken je dat gevoel, van vast te zitten in een eindeloze discussie. De ander lijkt maar niet te begrijpen wat je zegt, en haalt het ene na het andere nietszeggende argument aan. Frustrerend is dat, je wordt er alleen maar bozer van!
Het systeem van de geweldloze communicatie biedt daarvoor een oplossing. De techniek van geweldloze communicatie stelt je in staat om meer wederzijds begrip en respect in gesprekken te brengen.
Geweldloze communicatie
Geweldloze communicatie stelt te in staat om jezelf te doen gelden zonder de ander te verpletteren, om naar de ander te luisteren zonder jezelf te negeren, om waarachtig te zijn zonder explosief te zijn. Het geeft je de durf om moeilijke boodschappen over te brengen, op een manier waarop ze ook gehoord worden door de ander.
Belangrijk is het besef dat je niet wint als je in je eentje wint of als je ten koste van een ander wint. Als die ander je ex-partner en ouder van je kinderen is, geeft een “overwinning” je weinig voordeel. Hoewel jullie nu “apart” zijn, moeten jullie toch nog “samen” verder als ouders. Probeer daarom samen mét de ander naar een goede regeling te zoeken, in plaats van tégen de ander.
Eerlijk uitdrukken wat je zelf voelt, en respectvol luisteren naar de ander. Dat is de sleutel tot een geslaagde geweldloze communicatie.
Bemiddeling en geweldloze communicatie, een geslaagde combinatie
Van mensen die in bemiddeling gaan, wordt uiteraard niet verwacht dat ze de technieken van een geweldloze communicatie beheersen. Wel zal de bemiddelaar hier en daar bijsturen om verwijten en ruzies om te zetten in eerlijke uitdrukking van behoeften en gevoelens volgens het systeem van de geweldloze communicatie. Het zal de blik van de partners op elkaar verzachten, waardoor men meer begrip kan voelen voor de ander.